EN FÖRDJUPANDE WORKSHOP OM

BEROENDE OCH TRAUMA

Lär dig förstå sambandet mellan beroende och trauma genom vår workshop där vi tar avstamp i Dr. Gabor Matés Compassionate Inquiry. 

Är du redo ta det första steget och fördjupa din förståelse av beroende och trauma? Med många års erfarenhet erbjuder vi insikter och de verktyg för att förstå och bemöta smärtan bakom beroendet.

Beroende

Upplev hur beroende fungerar som ett kortsiktigt lindrande beteende som på lång sikt skadar. Vi hjälper dig förstå beroendets funktion och hur du kan bemöta smärtan.

Trauma

Trauma är inte bara en händelse utan kroppens långvariga reaktion på den. Genom att förstå och bearbeta inre psykologiska destruktiva mönster, påbörja din resa mot ett helande.

Låt oss vara en del av din läkningsprocess!

Beroende och trauma

Beroende och trauma är områden som idag är högaktuellt ur ett personligt och professionellt perspektiv. Konciensia har många års erfarenhet av att jobba behandlande med både beroende och trauma.

Vi gör det med utgångspunkt från Dr. Gabor Matés psykoterapeutiska förhållningssätt Compassionate Inquiry. Där vi både breddar, fördjupar och för samman begreppen beroende och trauma. Där varken trauma eller beroende patologiseras – där vi strävar efter att möta och förstå smärtan bakom och funktionen av beroende i relation till trauma.

Om förhållandet mellan beroende och trauma

Beroende är ett beteende, vilket som helst, som ger oss njutning eller lättnad på kort sikt, som skadar oss på lång sikt men som vi ändå inte kan sluta med trots negativa konsekvenser.

Beroende är alltså inte knutet till en specifik substans, det kan vara det men behöver inte vara det. Därför är Vad gör beroendet för mig den första frågan vi behöver ställa oss och under denna workshop kommer vi dyka på djupet i hur vi med innerlig förundran och medkänsla kan möta smärtan bakom beroendet.

Vad är trauma?

ledarskap

Trauma betyder sår, ett inre psykologiskt sår. Trauma är svaret på vad det är som beroendet nästan fungerar på – smärtan. Relationen mellan trauma och beroende är hundraprocentig.

Trauma är inte en händelse – trauma är kroppens reaktion på händelsen, hur den reaktionen stannar kvar inom oss och vår hjärna ändras och vi implicit skapar en inre historia om oss själva och omvärldens baserat på den inre reaktionen.

Trauma skapar mönster – och vi följer mönstret till vi i trygghet bryter ny väg inom oss.

Vad är trauma?

ledarskap

Trauma betyder sår, ett inre psykologiskt sår. Trauma är svaret på vad det är som beroendet nästan fungerar på – smärtan. Relationen mellan trauma och beroende är hundraprocentig.

Trauma är inte en händelse – trauma är kroppens reaktion på händelsen, hur den reaktionen stannar kvar inom oss och vår hjärna ändras och vi implicit skapar en inre historia om oss själva och omvärldens baserat på den inre reaktionen.

Trauma skapar mönster – och vi följer mönstret till vi i trygghet bryter ny väg inom oss.

VARFÖR BLIR VI BEROENDE?

Vi människor föds in i världen beroende av våra föräldrar – beroende av att våra föräldrar ger oss närhet, kärlek, trygghet och ser till våra behov. Vi föds också beroende av att vara oss själva, att kunna lyssna till våra inre behov och att omgivningen innerligt ser oss för den vi är.

Beroende är alltså ett mänskligt behov – det sättet vi överlever på. Det är dock så att beroendet av anknytning alltid trumfar behovet av autenticitet. Om vi som barn fått uppfattningen att vi genom att vara autentiska riskerar att förlora vår anknytning kommer vi bara i hundra procent av fallen lämna den upplevelsen med ett inre sår.

Ett inre sår som berättar kritiska eller dömande saker om oss själva och ett inre tomrum som vi senare i livet försöker lösa genom någon typ av beroende.

MANNEN BAKOM ACE-STUDIEN

Vincent Felliti

”Beroende – det är svårt att få nog av något som nästan fungerar”

Kursens innehåll

Under workshopen får du uppleva beroende och trauma ur ett bredare och djupare perspektiv.

Teori kommer att varvas med praktiska övningar, grupprocesser och möjligheten att titta inåt på ett sätt där du förstår dig själv, dina anhöriga eller klienter ur ett icke patologiserande sätt.

Du får med dig kunskaper och upplevelser om:

  • Förhållandet mellan anknytning, autenticitet och beroende
  • Förhållandet mellan trauma och beroende
  • Hur kan vi bemöta och förstå beroende med Polyvagalteori?
  • Vad kan kroppsbaserade metoder göra för beroende i praktiken!
  • No bad parts – ett IFS-perspektiv på beroende och ett möte med inre polariserade delar. Vad händer när vi inte längre ser delar av oss som defekta eller fel utan faktiskt möter och förstår dem utan att döma?
  • En förflyttning av fokus – frågan är inte varför beroendet – frågan är varför smärtan! Ett Compassionate inquiry-perspektiv på beroende och ett möte med hur våra inre sår manifesterar sig och dyker upp inom oss – och hur vi kan ta hand om oss.

Målgrupp

Workshopen vänder sig till dig som på något sätt kommer i kontakt med Beroende i ditt liv. Det innebär att den är lämplig för terapeuter, yrkesverksamma inom behandlande yrken och privatpersoner som kämpar med beroende eller har anhöriga som gör det.

Workshopen ger oss en ökad självinsikt och förståelse för beroende och framförallt ett bredare, djupare och medkännande perspektiv på hur vi bäst läker beroende med utgångspunkt från att beroende är rotat i trauma.

Workshopen är värdefull för alla som vill förstå sig själv, sina klienter eller anhöriga bättre och få med sig praktiska kognitiva -och somatiska verktyg för hur vi bäst kan möta beroende och trauma.

Nyfiken? Kontakta oss för mer info.

Fredrik Wretman

Compassionate inquiry practitioner
Handledare och lärare

Sofie Wretman

Compassionate inquiry informerad
Beteendevetare

Packhusgatan 4,
602 38 Norrköping

+4670 – 104 31 76

info@konciensia.se

Jag vill gärna veta mer!

Uppgifter

Packhusgatan 4
602 38 Norrköping
info@konciensia.se