EN DJUPGÅENDE WORKSHOP OM

MANLIGHET OCH TRAUMA

Lär dig förstå sambandet mellan manlighet och trauma genom vår workshop som utgår från Dr. Gabor Matés Compassionate Inquiry. 

Är du redo att fördjupa din förståelse av manlighet och trauma? Med många års erfarenhet erbjuder vi insikter och de verktyg för att förstå och bemöta manlighetsnormerna och traumatiska upplevelser.

Manlighet

Utforska hur toxiska manlighets-normer påverkar förmågan att läka trauma. Vi hjälper dig förstå de kulturella och sociala konstruktionerna av manlighet.

Trauma

Trauma är ett inre psykologisk sår som formar vårt beetende och vår självkänsla. Genom att förstå och bearbeta dessa sår kan vi bryta destruktiva mönster.

Låt oss vara en del av din läkningsprocess!

Manlighet och trauma

Manlighet och trauma är områden som idag är högaktuellt ur ett personligt –och professionellt perspektiv samt inte minst hur samhällsbilden i Sverige ser ut just nu.

Fredrik har många års erfarenhet av att jobba behandlande med män som bär på trauma och även egen erfarenhet av uppväxtrelaterat trauma och PTSD.

Sofie har många års erfarenhet av att jobba behandlade med män som bär på trauma och egen erfarenhet av att vara anhörig till en man med uppväxtrelaterat trauma och PTSD.

Workshop med utgångspunkt från Compassionate Inquiry

Workshopen ges med utgångspunkt från Dr. Gabor Matés psykoterapeutiska förhållningssätt Compassionate Inquiry.

Där vi både breddar, fördjupar och för samman begreppen pojkar, män, manlighet och trauma. Där trauma och manlighet förstås ur ett individuellt och kontextuellt perspektiv – där vi strävar efter att möta och förstå smärtan bakom och funktionen av manlighetsnormer i relation till trauma.

Var en man! Bit ihop!

Var stark! Brösta!

Tjut inte! Slå tillbaka!

Var inte sån kärring!

Det är bara att sätta på!

Om förhållandet mellan manlighet och trauma

ledarskap

När och hur blir manlighet toxiskt och hur påverkar manlighetsnormer förmågan att läka trauma hos pojkar och män?

Vad är trauma?

ledarskap

Trauma betyder sår, ett inre psykologiskt sår. Trauma är svaret på vad det är som manlighetsnormen nästan fungerar på – smärtan.

Relationen mellan trauma och en toxisk manlighetsnorm är stark. Trauma är inte en händelse – trauma är kroppens reaktion på händelsen, hur den reaktionen stannar kvar inom oss och vår hjärna ändras och vi implicit skapar en inre historia om oss själva och omvärldens baserat på den inre reaktionen.

Trauma skapar mönster – och vi följer mönstret tills dess vi i trygghet bryter ny väg inom oss.

Anknytning trumfar allt

Vi människor föds in i världen beroende av våra föräldrar – beroende av att våra föräldrar ger oss närhet, kärlek, trygghet och ser till våra behov.

Vi föds också beroende av att vara oss själva, att kunna lyssna till våra inre behov och att omgivningen innerligt ser oss för den vi är. Om vi är ledsna behöver vi få vara det i trygghet om vi är rädda behöver vi hållas av en trygg vuxen tills rädslan går över i trygghet.

Trygghet och autenticitet är alltså ett mänskligt behov – det sättet vi överlever på. Det är dock så att beroendet av anknytning alltid trumfar behovet av autenticitet.

Om vi som barn fått uppfattningen att vi genom att vara autentiska riskerar att förlora vår anknytning kommer vi bara i hundra procent av fallen lämna den upplevelsen med ett inre sår.

Ett inre sår som berättar kritiska eller dömande saker om oss själva och ett inre tomrum som vi senare i livet försöker lösa genom någon typ av beteende.

Rädslan för rädslan

Min största rädsla med att läka mina egna trauman var tanken på vem jag skulle bli om jag tillät känslor ta plats? Jag blev rädd för att vara rädd! Den rädslan kunde jag hantera med kriminalitet, beroende och senare prestation – enda tills det att jag inte längre kunde. Då allt brast.

Kursens innehåll

Under workshopen får du uppleva manlighet och trauma ur ett bredare och djupare perspektiv.

Teori kommer att varvas med praktiska övningar, grupprocesser och möjligheten att titta inåt på ett sätt där du förstår dig själv, dina anhöriga eller klienter ur ett icke patologiserande sätt.

Du får med dig kunskaper och upplevelser om:

  • Förhållandet mellan anknytning, autenticitet och manlighetsnormen
  • Förhållandet mellan trauma och manlighetsnormen
  • Hur kan vi bemöta och förstå trauma med Polyvagalteori?
  • No bad parts – ett IFS-perspektiv på mäns traumatiserade delar. Vad händer när vi inte längre ser delar av oss som mesar, farliga eller fel utan faktiskt möter och förstår dem utan att döma?
  • Vad kan kroppsbaserade metoder göra för trauma och manlighet – i praktiken!
  • En förflyttning av fokus – frågan är inte varför män som bär på trauma gör hemska handlingar – frågan vad det gör för dem, vilken smärta som tas om hand!? Ett Compassionate inquiry-perspektiv på toxiska manlighetsnormer och ett möte med hur våra inre sår manifesterar sig och dyker upp inom oss – och hur vi kan ta hand om oss.

Målgrupp

Workshopen vänder sig till dig som på något sätt kommer i kontakt med beteenden relaterade till pojkar, män, manlighet och trauma i ditt liv.

Det innebär att den är lämplig för terapeuter, yrkesverksamma inom behandlande yrken och privatpersoner som kämpar med beroende eller har anhöriga som gör det.

Workshopen ger oss en ökad självinsikt och förståelse för vad toxiska manlighetsnormer gör med oss och framförallt ett bredare, djupare och medkännande perspektiv på hur vi bäst läker trauma som kommer från en toxisk kultur med utgångspunkt från att toxiska beteenden är rotat i trauma.

Workshopen är värdefull för alla som vill förstå sig själva, sina klienter eller anhöriga bättre och få med sig praktiska kognitiva -och somatiska verktyg för hur vi bäst kan möta pojkar och män som bär på trauma.

Nyfiken? Kontakta oss för mer info.

Fredrik Wretman

Compassionate inquiry practitioner
Handledare och lärare

Sofie Wretman

Compassionate inquiry informerad
Beteendevetare

Packhusgatan 4,
602 38 Norrköping

+4670 – 104 31 76

info@konciensia.se

Jag vill gärna veta mer!

Uppgifter

Packhusgatan 4
602 38 Norrköping
info@konciensia.se