GABOR MATÉ

Lär av Gabor Maté – en människa utan prestige som inspirerar förändring

 

självledarskap

Gabor Maté är mer än bara en expert inom sitt område – han är en människa med en unik förmåga att hålla utrymme för andra. Vi har alla upplevt den smärtsamma känslan av att inte vara sedda eller förstådda, och det är här Gabor Matés insikter kommer in.

Syn på smärta

Vi utforskar Gabor Matés synsätt och hur det kan öppna dörrar till förändring och läkning.

Prestigelöst

Lär av hans egna livserfarenheter och ödmjuka inställning till djupa insikter om mänsklig smärta och läkning.

Mänskliga möten

Utforska hur Konciensia tar inspiration för att skapa meningsfulla och öppna möten med människor.

Följ med Konciensia på en resa genom Gabor Matés syn på mänsklig smärta och läkning. Upptäck hur hans prestigelösa tillvägagångssätt och djupa förståelse för mänsklig natur har inspirerat oss att omfamna en mer medkännande och öppen inställning i vårt arbete. Välkommen!

Vem är Gabor Maté för oss?

Gabor Maté, en man enligt vår uppfattning utan prestige med förmågan att hålla utrymme och tona in med människor på ett sätt som inspirerar oss. Vi har beskrivit det i många sammanhang förr, hur vi upplevt att något mänskligt saknats i hur vi i dagens samhälle möter människor som inte mår bra. Allt från personer i missbruk, psykisk ohälsa, personer med trauman, ungdomar som ingår i kriminella nätverk, män som slår kvinnor.

Listan kan göras lång, alldeles för lång. Vi har studerat, läst, gått utbildningar och kurser, metoder och modeller till det oändliga och ändå inget som räcker hela vägen? Tills våra vägar nådde fram till Gabor och han och Sat Dharam Kaurs Compassionate Inquiry.

Då blev det nästan smärtsamt tydligt vad som för oss saknades och för hela samhället saknas. Förmågan att sitta mitt mot en person och hålla vad personen än berättar. Inte hemlighålla, utan hålla, som en relationell behållare som i trygghet håller vad som än kommer upp.

Här erbjuds ingen lösning. Ingen modell. Inget ”gör så här”.

Ingen guru

Gabor Maté är ingen guru. Han är en man som själv genomlevt trauman, en make och far som ser tillbaka på sitt liv och vet att han önskat kunnat göra annorlunda. Men han vet också att han gjort det bästa han kunde, med de förutsättningar han då hade.

Gabor Maté säger: Fråga inte, varför missbruket? Fråga, varför smärtan?

Ingen guru

Gabor Maté kan mycket om det mesta och delar kanske minst sina egna insikter och mest andras, det är här prestigelösheten kommer in. Gabor Maté väver samman Buddha med nutida filosofer och framstående forskare inom biologi, psykologi, neurobiologi och psykiatri med sin egen historia.

Gabor Maté har så bra koll på sig själv att det om man är mottaglig för det blir omöjligt att inte möta sig själv. För det handlar inte om att härma honom så blir man bäst. ”Vad som än kommer upp så är det ok”. Det handlar om det mänskliga mötet. Förmågan att tona in med en annan människa, med fullständig koll på vart du har dig själv.

Lösningen finns alltid inom dig

För att tydliggöra kan vi ge exempel på hur vi historisk har berättat för människor hur det ligger till. ”Du mår så här därför att, om du gör såhär kommer du att må bättre”. Eller när vi triggas, alltså när något någon annan säger väcker något i oss som får oss att reagera, kanske gå till försvar, eller säga något med en viss ton eller med ett visst ordval. Inte alls kopplat till personen vi har framför oss utan enbart en reaktion på vad vi själva varit med om.

Så sammanfattningsvis.

Konciensia delar Gabor Matés syn på smärtan bakom alla de strategier människor tar till i livet, synen på betydelsen av det förhållningssätt som Compassionate Inquiry står för och vikten av den nyfikenhet som krävs både för att kunna jobba med förhållningssättet som terapeut och möta det som klient.

Packhusgatan 4,
602 38 Norrköping

+4670 – 104 31 76

info@konciensia.se

Jag vill gärna veta mer!

Uppgifter

Packhusgatan 4
602 38 Norrköping
info@konciensia.se